Тирана е член на Алианса от 2009 г.

Албания води разговори с НАТО за изграждане на военноморска база в Порто Романо, пристанище в процес на изграждане на нейното адриатическо крайбрежие, заяви днес премиерът Еди Рама.

Албанският министър-председател заяви на пресконференция, че Порто Романо, разположен близо до крайбрежния град Дуръс и замислен като най-голямото пристанище на страната, ще има търговска част, както и военноморска база.

Рама: Братя македонци и албанци, приемете френското предложение

Военната база ще бъде изградена и съфинансирана от НАТО и Албания, каза той."Скоро ще се върнем в Брюксел, за да продължим дискусиите по нашето предложение ... за изграждане на военноморска база на НАТО в новото пристанище в Дуръс", добави Рама.

Още през май Рама заяви, че неговото правителство предлага на НАТО и военноморската си база "Пашалиман" на около 200 км южно от Тирана. Пашалиман е създадена от Москва като база за подводници през 50-те години на миналия век, за да приеме 12 подводници близо до Вльора, където се срещат Адриатическо и Йонийско море.

НАТО вече реконструира военновъздушната база Кукова, на около 80 км южно от Тирана, която ще се използва от Алианса. Албания стана член на НАТО през 2009 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС