Въведени са редица изисквания за получаване на разрешително

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон, забраняващ да се носят скрити оръжия на обществени места като "Таймс скуеър", обществения транспорт, паркове, болници, стадиони и детски градини. 

Кандидатстващият за разрешително за оръжие освен това ще трябва да даде на щатските власти информация за акаунтите си в социалните мрежи, да докаже способността си да борави с оръжие, както и да осигури препоръки за характера си, информира в. "Ню Йорк пост".

"За мен това е олицетворение на това какво означава да си американец. В чест на уикенда за 4 юли очаквам с нетърпение да подпиша законодателството, веднага щом бъде финализирано", каза губернатор Кати Хокъл на пресконференция след вота. 

Законът бе приет на извънредна законодателна сесия. Това се наложи след знаково решение на Върховния съд от миналата седмица, което отхвърли строгите правила на Ню Йорк за лицензиране на оръжията, припомня Ройтерс. Консервативното мнозинство сред върховните съдии за първи път постанови, че конституцията на САЩ гарантира на гражданите правото да носят оръжия на обществени места за самозащита. 

Демократичните лидери на Ню Йорк обаче се противопоставиха на решението и на съда, заявявайки, че ако има повече хора, разнасящи оръжие, ще има и повече насилие. Те обмисляха дали да не смекчат схемата за издаване на разрешителни, съобразявайки се с решението, но все пак избраха да запазят възможно най-много ограничения в името на обществената сигурност. 

Върховният съд постанови, че предишният режим за издаване на разрешителни на Ню Йорк, който датира от 1911 г., дава твърде много възможности на чиновниците да откажат разрешително.   

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.