Малко познатото антично селище е облагородено и очаква посетители

Между Ботевград и Правец, на едно от възвишенията, гордо се издигат крепостните зидове на древно антично укрепление. Носи името Боровѐц и се намира на едноименния връх на 850 метра надморско равнище. Мястото е изчистено, облагородено с информационни табели, от които всеки би могъл да разкрие богатата история на крепостта.

Крепостта "Боровец" е гъсто застроена със сгради с едно и няколко помещения, повечето на два етажа. Археолозите са открили два входа, улица, мощна крепостна стена, пещ за обработка на желязо.

На билото на хълма има тракийско селище от края на V и IV век преди Новата ера. Крепостта е изградена към средата и втората половина на III век, като убежище при опасност, но по-къдно става постоянен център на обитаване с функции на укрепено селище. Открити са множество предмети, керамични съдове, накити, монети, характерни за бита на хората през античността.

Пътят до крепостта започва от село Разлив, община Правец. Изкачва се нагоре към връх Боровец по асфалтов път. Преди върха има отбивка, откъдето се тръгва по маркирана пътека през рехава широколистна гора с много пейки и места за отдих.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.