Вижте какви мерки предприемат властите

Италианските градове Верона и Пиза ограничиха използването на вода, защото страната се бори с много тежка суша, най-лошата от десетилетия, предаде ДПА. Очаква се утре подобни решения за бъдат взети на национално равнище.

Във Верона, която се намира в Северна Италия, вода от крана ще може да се използва само за "домакински нужди, за чистене и лична хигиена", съобщиха вчера местните власти. Между 6 сутринта и 21 часа на жителите ще им е забранено поливането на градини, парцели за частно ползване или спортни площадки, да мият колите си или да пълнят плувни басейни. А извън тези часове призивът е всички да се въздържат да използват вода от чешмата за тези цели. Мерките ще важат до 31 август, а глобите за нарушителите достигат до 500 евро.

В тосканския град Пиза от 11 юли ще влязат в сила подобни мерки за ограничаване на потреблението на питейна вода за домакински дейности.

От известно време температурите в Италия са много високи, а валежите са много малко. Река По, най-дългата в страната, на места е пресъхнала и равнището ѝ е най-ниското от над 70 години. Местните власти, особено на север, от седмици вече взимат мерки за пестене на вода, а градове като Милано спряха големите си фонтани.

Няколко области призоваха правителството в Рим да обяви извънредно положение, за да бъде даде допълнителна финансова помощ и да бъде задействана гражданската защита. Премиерът Марио Драги каза, че е възможно решения за най-тежко засегнатите региони да бъдат взети още утре.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА