Анна Лазарова, Георги Гаврилов и Преслава Виденова разказаха за съставянето на сборника в студиото на „Социална мрежа”

„Поезия срещу войната” събира произведения на 101 автори от България и света, които застават на страната на мира. Анна Лазарова, Георги Гаврилов и Преслава Виденова разказаха за съставянето на сборника в студиото на „Социална мрежа”.

Най-интересните детски книги за лятото (ВИДЕО)

„Идеята дойде, след като ние тримата и още 18 поети участвахме в Деня на поезията в Министерството на културата. Веки един от нас, без да говори с останалите, беше избрал да засегне темата за войната и мира в това, което прочете и в думите си към публиката”, разказа Гаврилов, който е един от съставителите на сборника.

Според Лазарова именно изкуството е един от начините да се покаже позицията на даден човек. „Както всяка професия има своите оръжия и инструменти да борави срещу несправедливостите, така изкуството е оръжието на творящите да покажат своята позиция”, каза още тя.

„Поезията никога не е гръмогласна. Дори да бъде непосредсвена и бурна реакция, тя е по-скоро един вой, който се чува над писъците на останалите и съпреживява света. Може би в това отношение ние имаме влияние”, добави Виденова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.