Вижте кои са новите заглавия и класическите детски романи

Списъците с книги за лятото - досадно задължение или забавен пътеводител в света на фантазията? Кои са новите заглавия, които можем да предложим на учениците, и кои са класическите детски романи, без които детството не би било същото?

Валентина Стоева е главен редактор на сайт за детски книги. Тя каза в студиото на „Социална мрежа”, че все повече деца не успяват да се справят с четенето на стари романи, защото се затрудняват от думите в тях. В случай, че детето се уплаши от обема на някоя по-голяма книга, тя препоръчва на родителите да дадат на малчугана комикс на тази тема. Редакторката даде пример с Пипи Дългото Чорапче.

Първият в Старозагорска област STEM център отваря врати

Друг проблем, с който децата се сблъскват, е „скучната премяна” на книгата. По думите й илюстрациите много помагат на малките читатели да се потопят в историите.

Книгите за най-малките трябва са съобразени с техните умения, да имат приятен шрифт, илюстрации и комикси, категорична е Валентина. По този начин, допълва тя, детето ще има усещане, че е прочело дебела книга и че това не е толкова страшно, колкото на пръв поглед изглежда.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.