От президента Путин ще бъде поискано да оглави надзорния съвет на движението

Руските законодатели одобриха закон за създаване на патриотично младежко движение, което напомня за младежките организации от съветската епоха, предава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

От президента Владимир Путин ще бъде поискано да оглави надзорния съвет на движението, което ще се стреми да рационализира и да подкрепя усилията на правителството за укрепване на патриотичните и руските ценности сред децата и младежите.

Руските сили започнаха офанзивата в източната част на Донецка област

В СССР децата се обучаваха на съветски ценности чрез три основни младежки организации - "Малките октобристи", "Младите пионери" и "Комсомол".

Авторите на закона, който беше одобрен на трето и последно четене, изглежда са се вдъхновили от младежките организации от съветската епоха.

Законопроектът беше приет на 133-ия ден от военната намеса на Русия в Украйна.

Фон дер Лайен: Европа да се готви за спиране на доставките на газ от Русия

"Създава се общоруско движение на децата и младежите", се казва в изявление на долната камара на парламента, Държавната дума, като се допълва, че членовете ѝ сами ще изберат име за него.

Организацията ще бъде отворена за всички деца от шестгодишна възраст и ще се финансира от държавата. Очаква се регионалните губернатори да бъдат тясно ангажирани с работата ѝ.

Участието в движението ще бъде на доброволен принцип.

22 млн. тона зърно са блокирани в Украйна

Правителството ще предаде на организацията младежки лагери и различни образователни съоръжения, за да "улесни развитието на детето", заяви 28-годишният Артьом Метелев, който председателства комисията по младежки политики в Държавната дума.

"Държавата трябва да създаде условия, които да допринесат за всестранното духовно, морално, интелектуално и физическо развитие на децата, за усвояването на патриотизъм, гражданска отговорност и уважение към възрастните", смятат авторите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.