Страната преговаря с Турция и ООН за износ по море

22 милиона тона зърно са блокирани в Украйна. Това заяви президентът Владимир Зеленски, който каза, че страната преговаря с Турция и ООН за износа на зърно. На брифинг с шведския премиер той подчерта, че изпълнението на този проект "ще бъде трудно на места, но определено възможно", защото, както Украйна, като страна износител на зърно, така и фермерите, които се нуждаят от износ, за да се подготвят за сеитбата през следващата година, са нетърпеливи да го направят.

В момента Украйна работи с ООН, и по-специално - директно с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш. Москва настоява част от санкциите, наложени й от Запада, да бъдат премахнати, за да възобнови своя износ на зърно и торове.

Украйна обвинява Русия в кражба на зърно и това, че от началото на войната е изнесла най-малко 400 000 тона от окупирани територии. Турция вече заяви, че ще се противопостави на Русия или която и да е друга страна да взима украинско зърно и други стоки и да ги продава нелегитимно на международните пазари. 

Репортер: Моника Доневска

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.