Вижте има ли и какво е здравословна граница

"Границите са една категория от базовите ни нужди като хора, като биологични същества". Това обясни в в предаването „Социална мрежа” на NOVA NEWS психологът Весна Ненчева. Границата ни помага при разграничаването ни, Тя ни дава идеята за идентичност. Но и докъде да пуснем другите в това наше лично пространство.

Твърдата граница е, когато си по-изолиран, по-затворен, чувстваш се застрашен, не се свързваш, каза Ненчева. "Безпокойствата при свързване със света не са ОК", посочи тя.

Има и гъвкава граница, Но: "Ако границата е твърда или ако тя е твърде гъвкава, твърде широка – в единия случай не допускаме света до нас самите, в другия - ние губим себе си. Тогава сме податливи на чужди влияния".

По думите на психолога границите се формират в детството. Трудно се променят, но не е невъзможно. Различни ситуации ни учат как да реагираме. Затова средата е от изключително значение.

За формиране на границите родителите играят огромна роля, допълни Весна Ненчева. Свръх протективността не позволява на детето да изследва, да се свързва със света, дори да допуска грешки. А какво означава здравословна граница? "Да си стабилно уверен в това, което си и в същото време да се свързваш със света", каза психологът.

Още за границите и кка да ги отстояваме гледайте в целия разговор във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.