Сред сигналите са, че времето за обработка на документите се е увеличило двойно

Два дни след старта на програмата за предоставяне на държавната помощ от 25 стотинки за литър гориво - по-голямата част от бензиностанциите, вече предлагат отстъпката. Това показват данните на Българската петролна и газова асоциация. 

Собственици на бензиностанции, обаче, алармират, че срещат проблеми и трудности в прилагането на помощта. 

Експерти за отстъпката от 25 ст. за гориво: Би могло да мине по по-проста схема

Сред сигналите са, че времето за обработка на документите се е увеличило двойно и поради тази причина се стига до спад в дневния оборот.  А също и че при зареждане на някои видове горива, в касовата бележка не излизал регистрационният номер на автомобила. Има и неяснота в бранша дали високопроходимите автомобили също имат право на отстъпката. В късния следобед в петък Петролната и газова асоциация е получила потвърждение от Министерството на финансите, че и тези коли ще се зареждат за по-малко пари. 

Въпреки старта на мярката, някои шофьори казват, че не търсят коя бензиностанция предлага отстъпката, а в коя цените по-принцип са по-ниски.  

АКЦИЯ НА КАТ: Арести на пияни и дрогирани шофьори и десетки установени нарушения

Още в събота една малка бензиностанция в Русе въвежда отстъпката. Собственикът обаче твърди, че времето за обслужване на клиенти се е увеличило двойно и търпи загуби. 

 “Тази бензиностанция, при пълно натоварване за 16 часа работно време, продава около 40 хиляди литра. В събота продадохме 16-17”, казва собственикът Венцислав Пенгезов.

От петролната и газова асоциация заявиха, че нямат данни за забавяне в обслужването на клиентите. Но като всяко ново нещо и това изисквало време за адаптация. 

Малки бензиностанции могат да фалират, ако въведат отстъпката от 25 ст. на литър гориво

“Има някои дребни детайли, които трябва да се доизаснят. Например, че високопроходимите автомобили влизат в категория М1 и на тях ще им бъде предоставена помощ от 25 стотинки”, обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Сред другите запитвания, които получават в Асоциацията са дали отстъпката важи и за коли на лизинг. Отговорът е "да", но само ако ползвателят е физическо лице, вписано в талона. Някои бензиностанции сигнализираха за проблем при зареждане на метан с отстъпка. Номерът на автомобила не излизал на касовата бележка. 

“Ние начисляваме отстъпката на клиента, човекът си плаща в този размер по-ниската цена на зареденото гориво, но ние тази бележка не можем да я приложим в протокола към НАП”, обясни Марин Песаров, собственик на петролна база. 

Сигнал за проблеми със софтуера при отстъпката за горива

Причината може да е в старата техника, казват от петролната асоциация. 

“С тези системи се работи от много време, те не са подлежали на промяна в софтуера. И досега, когато се е пишело фактура, се вкарва регистрационен номер на колата, така че не е нещо нов”, обясни Светослав Бенчев. 

Според енергийни експерти 25-те стотинки отстъпка вече са "стопени", тъй като преди да влязат в сила бензиностанциите са вдигнали цените, за да се презастраховат.  

“За около 40 дни една бензиностанция трябва да задели част от оборотните си средства, за да покрива тази разлика от 25 стотинки”, обясни енергийният експерт Васил Начев. 

Бензиностанциите дават отстъпката от 25 ст. за литър гориво по желание

Други експерти са на мнение, че без таван на цените отстъпката ще е "добре дошла" само за определени потребители. 

“Такъв човек, който пътува веднъж седмично до вилата си, за него това ще е глътка въздух, но лице, което пътува всеки ден до работа и ползва тази отстъпка, полуизядена от инфлацията, почти няма да се усети”, обясни енергийният експерт Иван Хиновски. 

Хиновски допълни, че въведената схема е сложна и тепърва ще стане ясно дали може да се отчита според плановете на държавата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.