Прогнозата е на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива

Малките бензиностанции трудно ще успеят да се справят с финансовата помощ от 25 ст. на литър гориво за собственици на частни автомобили и се очаква да има фалити. Това прогнозира в предаването „Твоят ден“ на NOVA NEWS Георги Паничарски от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

„Голяма част от нашите членове трудно ще финансират тази помощ от държавата. Тези, които могат да го направят, ще го направят до събота", заяви той.

Депутатите одобриха отстъпката от 25 ст. за горивата

Според него тази помощ е: "направена или некомпетентно, или не е насочена както трябва да бъде. Тя ще натовари с контрол и администратвна тежест и финансов ресурс малките участници на пазара".

Паничарски уточни, че става дума за контрола, който тярбва да се осъществява от държавата, а не от фирмите, дистрибутиращи горива. Той разказа и че на някои бензиностанции физически е невъзможно, а и по думите му е неправомерно, служителят да проверява номера на талончето и категорията на автомобила при даване на отстъпката.

Собственици на бензиностанции се опасяват от фалити

"Българинът ще се опита да се възползва с фирмени коли, или други категории коли, които нямат право на тази помощ", допусна Паничарски. За финасовата тежест обясни, че една малка бензиностанция трябва да се ангажира с ресурс 40-50% от оборотните си средства, за да може да осъществи отстъпката.

Той припомни, че търговците са изправени и пред други финансови затруднения, като "цените на горивата, както и стеснения марж между цените на едро и дребно".

Държавен вестник обнародва решенията за ДДС на хляба и отстъпката за горивата

Решението на правителството е обнародвано в Държавен вестник. След три дни отстъпката ще влезе в сила. Тя не е задължителна за търговците. Всяка бензиностанция ще решава от събота дали да я предлага или не.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.