Цялото движение е пренасочено към града

В Пловдив се задава транспортен хаос заради затваряне за ремонт на Околовръстното шосе. Затворената отсечка е 7 км.

Инфарктните задръствания вече започнаха. Околовръстното шосе е изключително важен път не само заради тежкотоварния пренос, но и заради многото предприятия в индустриалната зона. Той е и най-пряката връзка на Смолянска област с АМ „Тракия”

Ремонтът ще е на два етапа – от Коматевско шосе до Пещерско шосе и от Пещерско шосе до Пазарджишко шосе.

„Това е преходен обект от миналата година. Направили сме два потока за изнасяне на движението: тежкотоварното ще минава през 133 км на АМ Тракия – Околовръстното II-56. След това влизаме Сколебелва майка – Околовръстното край квартал "Тракия" и кръговото на Асеновградско шосе. Лекотоварното движение е изнесено в града", обяви инж. Петър Петров, директор на ОПУ Пловдив.

Той призова за търпение, тъй като няма друг вариант да се ремонтира шосето. "Няма как да се ремонтира този участък без цялостното затваряне на движението. Към момента има пропускливост".

За да нямат затруднения фирмите, които работят в този участък, те вече подават към изпълнителите регистрационните номера на автомобилите си, за да бъдат снабдени с пропуски, съобщават от Общината. 

Създаден е специален режим за пропускане на  работещите във фирмите и клиентите им, потвърди и инж. Гинка Маринова, ръководител на фирмата, която ще извърши ремонта. „В момента сме обезпечени с механизация за извършване на ремонта. Ще се справим в обявения срок. Организирали сме пропускателен режим, като фирите трябва да подадат регистрационните номера на автомобилите, които ще влизат. Все пак нека да помоля влизащите по трасето да карат с голямо внимание".

"Няколко дни ще има неудобства, но след няколко дни според мен ще се нормализират нещата и потоците от коли", каза Петров. 

По думите му при този ремонт не се предвижда разширяване на Околовръстното: "В момента тече проектитране на удвояване на това шосе, но настоящият ремонт е само в съществуващия габарит". Петров допълни, че по миналогодишния проблем за липсата на джобове и отбивки за паркиране в случай на аварийна ситуация са направени 5 нови джоба на възможните за това места.

По проекта на сегашния ремонт е предвидено рециклиране на настилката, ще се положат три пласта асфалт, пътна сигнализация, ограничителни системи. Около 10 милиона лева ще струва ремонтът на 7 километровата отсечка. По информация на Гинка Маринова крайният срок за него е 30 септември.  

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.