За последните 5-6 години изтичането на български капитали в чужбина е нараснало три пъти

Имаме осигурен 1/3 от нужния газ, от азерите, но той стига само за топлофикациите. Това значи, че индустрията няма да има достатъчно газ да създава продукти и работни места. Това коментира икономистът Кузман Илиев за "Твоят ден" по NOVA NEWS.

"Не може инфлация от над 15% да не те кара да имаш усещането за поскъпващ живот и несигурност. Финансовият стрес е дори по-страшен от усещането за война. Когато не знаеш дали можеш да си нахраниш детето е изключително голям проблем. Енергийната криза също е нещо много страшно. Проблемът е, че сме интегриран пазар и Европа в момента няма ток, затова цените скачат и у нас, въпреки че ние произвеждаме достатъчно", заяви икономистът. 

Според него никаква компенсация не е заложена в актуализацията на бюджета за цените на газа. "Сами си правим проблеми. Много рано предупредихме "Газпром" за това какво смятаме да правим, а те намаляват дебита. Газохранилището в Чирен е пълно само на 36%", подчерта Илиев. 

От своя страна икономистът проф. Гарабед Минасян смята, че ежедневните разходи постоянно нарастват. "Несигурността поражда неприятни усещания. Прирастът на кредитите е 2/3 от прираста на депозитите. Значи се изработват пари, които се акумулират, въпросът е защо не се използват. За последните 5-6 години изтичането на български капитали в чужбина е нараснало три пъти", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.