Експерти се събраха на първо заседание

Създаване на специализирано звено за престъпления против природата обсъжда работна група в МВР, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Днес в националната полиция се състоя първото заседание на групата.

Тя е създадена със заповед на МВР министъра и в нея влизат експерти от различни звена на полицията, които се занимават с престъпления срещу животните и околната среда, експерти на еко министерството и министерството на земеделието, представители на прокуратурата, неправителствения сектор. В групата са и нейните инициатори народните представители от комисията по околната среда и водите Мирослава Петрова и Цветелина Симеонова.

Те трябва да разработят единен протокол за действие при установяване на посегателство или престъпление против природата, както и структурирането на координационен съвет, който да осъществява навременна и ефективна подкрепа на институционално и на оперативно ниво. От работната група се очаква да бъде създаден и единен специализиран канал за подаване на сигнали за нарушения и/или престъпления срещу дивата природа и животните. 

До два месеца групата трябва да анализира необходимостта и възможностите за създаването на звеното. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА