Предприемач вече е стартирал свой бизнес

В  Ситуационния център „Отворени врати“  се стремят да подкрепят във всяко едно начинание украинците, които в момента живеят в България. Днес те организират среща, на която запознават украинските жени с правата им и възможностите за включване в българския пазар на труда.

Йоанна Безчук от центъра разказва:„Центърът помага на украинските жени по няколко начина, защото намирането на работа в България е част от един омагьосан кръг, защото за да могат жените да ходят на работа, децата трябва да ходят на училище”. 

За да реши този въпрос, центърът работи по създаването на българо-украинско училище. Наред с това в контакт с различни НПО-та се провеждат семинари за жени - как да се интегрират на трудовия пазар в България, как да избягват риска за трафик на хора, как да представят себе си в най-добра светлина.

Центърът помага и със срещи между предприемачи, които искат да започнат свой бизнес в България. „Нашият бизнес инкубатор има за цел да срещне български и украински предприемачи, така че те - чрез обмяна на опит - заедно да могат да създават чудеса”, посочи Безчук. По думите ѝ тук идват от висококвалифицирани специалисти  - лекар, белодробен хирург - до жени в началото на кариерния им път.

С подкрепата на центъра Евгений вече е успял да създаде у нас успешен бизнес. "Отворихме салон за красота с украински специалисти. Основната цел беше да помогнем на жените, които избягаха от обстрелите в Украйна, да имат този свой къс Украйна, където да се чувстват комфортно”, споделя той. Всички в салона са професионалисти с повече от 10 години стаж, а единственият мъж, който е масажист, има опит от 30 години и е кандидат на науките, добавя предприемачът.  

Евгений вече е започнал да учи и български език и вече може да го ползва, за да разкаже за процедурите в салона. По думите му за започване на бизнес в България и Украйна има различни правила и регулации. „Но ние се адаптираме", споделя още украинецът.

Гледайте още във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.