Вижте какво разказаха организаторите на събитието в студиото на „Социална мрежа”

През изминалия уикенд у нас се проведе първи и единствен по рода си фестивал на билките. Събитието събра знахари, билкари и лечители от цялата страна. То беше под надслов „Чиста природа, богатство от билки". В студиото на „Социална мрежа” организаторите на фестивала Светла Касабова и Цветомир Цонев разказаха повече за него.

„Сред участниците имаше хора, които се занимават с билкарство от 20-25 години. Някои от тях дори са завършили фитотерапия в различни университети и все още продължават да се учат от природата”, каза Цонев.

Лечебната сила на билките

Според него няма по-голямо богатство от природата и затова е нужно да успеем да я съхраним чиста за бъдещите поколения.

„Ние сме любители билкари. Любовта ни към растенията започна от роата. Изучавахме каква е била ролята й през вековете в статуса на обществото. Разбрахме, че е била ценена не само като красота, но и като билка. Така започнахме да се интересуваме от билки, за които още от времето на траките се е знаело, че са изключително лечебни”, сподели Касабова

По време на фестивала е имало и възстановка на тракийски ритуал за пророкуване. „Получи се един наистина магичен спектакъл, който успяхме да представим на всички посетители”, коментира още тя.

„НИЩО ЛИЧНО”: На лов за билки

„Видяхме, че имаме много съмишленици. За догодина планираме да съберем много повече от тях на едно място. Събитието беше много вдъхновяващо, повечето хора бяха млади, изпълнени с копнеж да останат в България и да я направят едно по-добро място за живеене”, добави Светла Касабова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.