В Обединеното кралство за първи път измериха над 40 градуса

Екологична катастрофа - така Испания определи големите пожари, които продължават да унищожават ниви, горски масиви и частни имоти. 

Температурите се върнаха в нормалните рамки, но пожарите продължават да горят, въпреки скъпите и трудни акции за овладяването им. 

А жегата, която предизвика проблеми на Иберийския полуостров, се премести на север и сега мъчи британците и французите. 

Британската метеорологична служба измери рекордни жеги

В Испания описват големите пожари като истински ад. Гледката наистина е стряскаща, като нощта се осветява от 20 метрови пламъци. Огънят гори на десетки места и пожарникарите изпитват трудности да го овладеят.

"Драма. Това е истинска драма. Да гледаш как земята гори. Една трагедия на околната среда. Към това се прибавят загубите на човешки животи. Искам още веднъж да поднеса съболезнования на семействата и близките на жертвите", говорителят на правителството на Испания Изабел Родригес. 

Властите казаха, че досега изгорялата площ е 70 хиляди хектара. Това е два пъти повече от средните показатели за изминалото десетилетие. Още един показател, че сегашните явления не са обичайни.

Великобритания обяви червен код за опасно време в повечето региони в страната

Същото опустошение носят пожарите и във Франция. Там десетки хиляди бяха евакуирани, а по този начин изглежда един популярен къмпинг в югозападната част на страната. Всичко е изгоряло, включително магазините и стоките в тях. А край Бордо туристите бяха шокирани от този огромен пожар. Няма данни да е пострадал някой, но това хората бяха уплашени за имотите си.

Пожари избухнаха и във Великобритания. Там жегата е непоносима. Днес беше поставен абсолютен рекорд за най-висока температура в Обединеното кралство. За първи път на британските острови измериха над 40 градуса. За втори пореден ден бяха спрени десетки влакове по различни направления. А горещата вълна предизвика неочаквана криза - няма сладолед. Много магазини продадоха всичко, което имаха и витрините останаха празни.     

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.