Тя отрече с нея да е говорено за поста социален министър в служебен кабинет

"Опасявам се, че ако разбъркаме една купа с различни по вид зрънца, няма как да получим по-различна комбинация” - така  в предаването "Денят на живо" на NOVA NEWS икономическият съветник на президента на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова обясни скептицизма си за съставяне на правителство в този парламент. Това според нея "не е добре".

"Защото в момента в ситуация, в която се води война и се налагат грандиозни санкции, които рефлектират върху начина ни на живот и икономическата ситуация в страната, ние трябва да имаме стабилно правителство, което трябва да ни преведе през тази криза”, обясни тезата си експертът.

Тя определи като "вредни за страната" ни решения на правителството, сред които - отказът да се плаща на Газпром така, ккато компанията е предложила. Това според Григорова "ни е отрязало от възможността да ползваме руски газ директно от Русия и го ползваме през препродавачи". 

Путин предупреди ЕС, че газовите доставки може да продължат да намаляват

ЕК ще представи план за намаляване на газовата зависимост от Русия

Ваня Григорова каза, че не са говорили с нея за поста министър на труда и социалната политика в едно служебно правителство. И добави: „Добре е да знаем, че един социален министър не може да направи почти нищо, ако финансовият министър не е съгласен с него. Няма никаква полза един човек, който иска и цели реални социални реформи, да става параван за решенията на финансовия министър, който никога не дава пари за социални такива".

Направеното в пенсионната политика от правителството в оставка е показало желание за подобряване на състоянието на пенсионерите, но не е достатъчно, каза още експертът. Според нея първо е трябвало да се увеличат минималните осигурителни доходи и да се увеличи драстично максималният осигурителен доход. "Трябва да е минимум 10 пъти минималната работна заплата. Ако съобразяваме с равнището на максималната пенсия, трябва да е 8500 лв.", посочи Григорова.

Тя нарече обаче това "лесните решения". "Трудното решение е как да се изсветли трудовия пазар и как да се накарат работодателите да плащат осигуровки, защото 58% от работещите го правят или напълно без догвори, или на договори с ниски заплати, а останалото получават в плик".

Тя коментира още реакцията по искането на синдикатите за второ увеличаване на минималната работна заплата и евентуална нова актуализация на бюджета. Според нея аргументите, че не може да се увеличават 2 пъти в една година МРЗ, каквито изтъкна финансовият министър Асен Василев в кабинета "Петков", са "несъстоятелни, след като инфлацията продължава да се повишава". А актуализация вероятно ще се наложи. ”Въпросът е дали ще има кой да я извърши, когато политическата ситуация е нестабилна".

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ОПИТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.