Темата коментират икономистите Владимир Сиркаров и Георги Ангелов

Европейската централна банка вдигна лихвите за първи път от 11 години насам. Увеличението е с половин процент, а целта е да се намали инфлацията в Еврозоната. Това е и догонваща мярка спрямо Съединените щати. Американският федерален резерв обяви най-високото увеличение на лихвите си за последните 30 години, което повиши стойността на долара, а еврото се срина.

Какъв ефект можем да очакваме всички ние от повишената лихва? По всяка вероятност това ще оскъпи вноските по кредитите, както и самите кредити - за хората, които тепърва ще теглят заем. Това от своя страна може да доведе до охлаждане на имотния пазар- по-малко сделки и съответно- по-ниски цени. 

По думите на финансисти вдигането на лихвите в Европа е мярка срещу инфлацията. 

Според финансиста Никола Филипов това ще намали харченето и ще стимулира спестяването. 

„Лихвите се вдигат и вече човек трябва да направи избора дали да купи стока и услуга или да остави парите на депозит и да получи доход“, каза банкерът Левон Хампарцумян. 

Според част от експертите Европейската централна банка дори е закъсняла с действията си. Но вдигането на лихвите в еврозоната ще се отрази на банковия сектор и у нас. 

„Българският лев по принцип е закачен към еврото“, каза Димитър Безов. А това означава, че вноските на българите, които възнамеряват да теглят заем или вече имат кредити за погасяване, ще се оскъпят.

„Централната банка дава знак, че няма да позволи инфлацията да расте, т.е. следващата година тя ще бъде много по-ниска. Аз бих казал, че донякъде е индуцирано от Съединените щати, защото там много рязко вдигнаха лихвите. Това доведе до поскъпване на долара и по-евтино евро, което пък стимулира ЕЦБ също рязко да вдигне лихвите, за да може да стабилизира еврото и също да бори инфлацията. Всичко идва от САЩ”, обясни старши икономистът Георги Ангелов.

ЕЦБ повиши водещата си лихва с 0,50 пункта

Колегата му Владимир Сиркаров твърди, че със сигурност този ефект ще се усети и е нас, защото България привнася паричната политика на Европейската централна банка. „Ще има увеличаване на лихвите по кредитите”, каза икономистът като отбеляза, че това се отнася не само за новите, но и за вече съществуващите задължения. По думите му българските кредитни институции ще вдигнат лихвите постепенно.

Димитър Безов прогнозира средно увеличение на лихвите у нас с до 0,7%. 

Икономистите алармираха, че сега няма да е подходящо да се купуват недвижими имоти, защото се очаква пазарът да се успокои.

„Вдигането на лихвите е лекарство срещу инфлацията, но като с всяко друго лекарство, и с това не трябва да се предозира”, подчерта Георги Ангелов. По думите му прекомерното вдигане на лихвените проценти би могло да доведе икономиката до рецесия.

А на този фон се задавало ново повишение на лихвите в Европа още през септември. 

„Ще трябват години, за да усетим по-устойчив ефект от намаляването на инфлацията. Именно поради тази причина ЕЦБ със сигурност ще увеличи лихвите през следващите тримесечия, за да засили този темп“, отбеляза Никола Филипов.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.