Страната избра за свое мото "Европа като задача" през следващите шест месеца

Чешката република избра за второто си председателство мотото "Европа като задача". Чешкият център в София съвместно с Посолството на Чешката република е подготвил широка гама от дейности и събития, които да представят Прага като модерна и динамична страна.

"Мотото на чешкото европредседателство е всъщност цитат от бившяит президент на страната Вацлав Хавел. Мото идва от речта му през 1996 година, когато той заяви, че Европа е задача за всички нас", сподели Дагмар Остранска, директор на Чешкия център. 

Тя допълни, че идеалите преди повече от 20 години,а именно да се развиваме и да решаваме заедно задачите - са актуални и днес. 

"През годините хората станаха по-обединени. Тов анаучихме за себе си по време на пандемията. Хората започнаха да обръщат внимание не само на себе си, но и на другите около тях", заяви и Силвия Дерибеева, мениджър продукция към чешкия център.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.