Някои от тях се ангажираха и с конкретни задачи

Освен в Министерския съвет, властта беше предадена и в отделните министерства. Новите министри се ангажираха и с конкретни задачи.

В сектор отбрана Драгомир Заков подари икона на св. Георги на своя наследник на поста - Димитър Стоянов. „Смятам, че оставяме министерството във възможно най-добри ръце в този момент. Много направихме, много не успяхме. Постигнахме много добър пакет за вторите изтребители F-16.  Въпрос на време и решения e това да влезе във финален етап”, каза досегашният военен министър Драгомир Заков. На финала той призова политиците да държат ръцете си далеч от армията. „Приемам поста министър на отбраната в изключително труден момент заради войната в Украйна, но съм убеден, че българските въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурност, суверенитет и отбрана на държавата”, каза наследникът на поста Димитър Стоянов. Той допълни, че няма да политизира Българската армия.

ПРИЕЛ-ПРЕДАЛ: Донев пое управлението, кабинетът „Петков” остава в историята

В правосъдието Надежда Йорданова завеща ключа за държавния печат на Крум Зарков. „Това е един от основните символи на българската държава. Пожелавам Ви да го поставяте под катове, които придвижват България по-напред в правовата държава”, каза Йорданова. В отговор служебният министър на правосъдието заяви, че уважава дълбоко усилията й, които е положила на поста. Той увери, че екипът поема оттук-нататък в дух на приемственост.

Приоритетите в сектор „Земеделие“ обсъдиха д-р Иван Иванов и служебният министър Явор Гечев при встъпването му в длъжност. Двамата коментираха най-належащите ангажименти и дейности, започнати от Иванов и екипа на Министерството на земеделието, които трябва да се реализират в следващите месеци. По време на церемонията за предаване на поста служебният министър коментира, че е работил и познава сектора от дълги години,  проблемите в него и работата, която предстои. „Поемам поста от Вас с отговорност и съзнание, в името на консолидирането на агросектора и затвърждаването на позицията му като водещ фактор в българската икономика – гарант за продоволствената сигурност на нашия народ и Европейския съюз“, обърна се служебният министър на земеделието към д-р Иван Иванов.

Бориславова за снимка с Петков в МС: Не съм го хванала за ръка (ВИДЕО)

Ще продължим добрите практики на МРРБ – на предишния кабинет и на служебните кабинети, ще има надграждане. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, който на церемония в МРРБ прие поста от своя предшественик Гроздан Караджов. Министърът бе категоричен, че със сигурност държавата няма да остане без пътно поддържане. „За мен е чест да предам символично „ключа към МРРБ“ на Вас, защото имате дълбока следа в министерството. Познавате проблемите и съм сигурен, че още от днес ще поемете най-важните задачи, които стоят пред министерството”, каза Гроздан Караджов.

Донев: Не губя равновесие от високото и не търся вратичката на закона

Досегашният министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова направи остри коментари по време на предаването на властта на служебния министър Никола Стоянов. „Очевидно правителството ще бъде реваншистко към БСП, ще се представят компромати към БСП. Както виждате, президентът има и специално отношение към мен, след като той назначава на моята длъжност, човек, когото съм уволнила”, коментира тя и допълни: „Радев е трябвало да прояви повече въображение, можеше да назначи Александър Михайлов от „Кинтекс”, върху него поне има вече две дела, срещу Стоянов има само една проверка”. По думите на Нинова за един час президентът е свършил нещо, което тя не могла за една година. „Отвори очите на българските социалисти - два пъти употреби БСП, за да стане президент и два пъти ги провали”, коментира още тя. Припомняме, че докато беше министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова през юни тази година смени цялото ръководство на държавното оръжейно предприятие „ВМЗ-Сопот”, на който Никола Стоянов бе председател. Мотивът беше лоши финансови резултати. Сега той поема длъжността служебен министър на икономиката и индустрията.

Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев увери по време на официална церемония по приемане на поста в министерството от Даниел Лорер, че във ведомството може да се разчита на приемственост.  Служебният министър заяви, че по отношение на Българската банка за развитие ще се опита да се фокусира върху естеството на кредитната институция, а именно - управлението на риска.

В Министерството на външните работи също се проведе церемония по предаване и приемане на поста между досегашния министър Теодора Генчовска и новоназначения служебен министър Николай Милков. Той поздрави Генчовска за постигнатия напредък в отношенията между Република България и Република Северна Македония, като двамата се обединиха около позицията, че страната ни трябва да провежда достойна външна политика с откритост към обществото. „Основен приоритет пред служебното правителство е организацията на изборите.  Процесът няма да бъде лесен и нямаме право на грешка“, подчерта министър Милков. По думите му усилията и работата ще бъдат фокусирани и върху справянето с комплекса от кризи и приноса, който МВнР може да даде в това отношение. „Ще работим за приобщаването на Западните Балкани към Европейския съюз, както и за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и в Шенген”, посочи още Николай Милков. 

Служебният министър д-р Илин Димитров прие управлението от министъра в оставка Христо Проданов. „Днес приемам поста на служебен министър на туризма с мисълта за предстоящата работа и с ясното съзнание за отговорностите и важните задачи, които предстоят, предизвикателствата пред туристическия сектор и очакванията, с които екипът ни е натоварен“. С тези думи министър Димитров се обърна към своя предшественик, като му благодари за направеното дотук и за доброто институционално сътрудничество с постоянната парламентарна Комисия по туризъм, която Илин Димитров оглавяваше в рамките на 47-то Народно събрание. В своите встъпителни думи служебният министър очерта някои от най-неотложните задачи, които предстоят. По думите му първо трябва да се направи всичко възможно в спешен порядък, за да бъде ускорена отчетността на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна. Другата приоритетна задача е решаването на проблемите със забавените категоризации на туристическите обекти. Предстои активна работа и по подготовката на зимния сезон и подпомагането на бранша за договаряне на лято 2023. Досегашният министър на туризма Христо Проданов пожела успех на служебния министър и подчерта, че оставя в добри ръце едно подредено министерство. Той подари на министър Илин Димитров икона на Св. Георги с пожеланието да го закриля и да му помага във важната мисия, с която се заема. Икона на същия светец подари и Драгомир Заков на наследника си на поста.

Служебният министър на околната среда и водите д-р инж. Росица Карамфилова встъпи в длъжност, като пое поста от Борислав Сандов. Тя получи от предшественика си символичния ключ на МОСВ. „Повече от 17 години съм част от експертите, които работят за спазване на законодателството в областта на околната среда. Приемам професионалните си ангажименти като своя лична кауза, но знам, че единственият начин за постигане на целите е работата в екип, в партньорство, в дух на професионализъм и среда на висока експертиза, но най-вече разчитайки на специалистите със знания и експертиза”, каза министър Росица Карамфилова. Тя е експерт с дългогодишен опит в областта на управлението на околната среда. Работила е в системата на МОСВ, заемайки експертни и ръководни длъжности от младши експерт до изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по околна среда.

Отиващият си от министерството на финансите Асен Василев се похвали, че оставя държавната хазна в много по-добро състояние, отколкото я е намерил. „Бюджетният излишък е 1,5 млрд. лв. Има над 8,5 млрд. лв. в хазната. Това, че може да се прави отговорна социална политика в България, и средствата от данъците да стигнат до всички българи, мисля, че вече никой не може да има съмнения, че е възможно”, увери бившият финансов министър. Отсега наследничката му Росица Велкова-Желева започва да работи по Бюджет 2023. Със заявката окончателната сметка да бъде направена от редовно правителство. „Ще съставим един базов бюджет за 2023 г., спазвайки бюджетната процедура, който да бъде като основа на следващото редовно правителство, за да може да си заложи вътре в този проект на бюджет своите политики”, заяви Велкова-Желева. Ще продължи и работата по смяната на лева с евро.

В МВР Бойко Рашков предаде властта в ръцете на бившия служебен правосъден министър Иван Демерджиев. Рашкоя увери наследника си на поста, че редовното правителство и ръководството на Министерството на вътрешните работи е оставили един „изключително добър бюджет до края на годината, актуализиран с 20% увеличение на възнагражденията на полицейските служители”.  Новоназначеният Демерджиев пък гарантира, че във всичките си действия МВР ще се ръководи от закона, който ще се прилага точно и еднакво спрямо всички. И новият министър обеща да се бори срещу купуването на гласове. Ще продължат и усилията за спиране войната по пътищата.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.