Според нея преди изборите партиите трябва ясно да посочат геополитическата си ориентация

Надежда Нейнски определи като "добър дипломат" новия министър на външните работи в служебния кабинет "Донев" Николай Милков. "Надявам се, че той ще отстои стратегическия  избор на България. Много е важна в момента геополитическата ориентация на България да бъде съхранена”, каза тя в ефира на "Твоят ден" на NOVA NEWS, но изрази притеснения от изявленията на новия министър-председател и на президента по този въпрос.

Кои са новите служебни министри? (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Смятам, че България трябва много ясно да се определи. Защото тази война, която Русия води срещу Украйна, трябва да бъде спечелена от демократичната общност, защото обратното би окуражило много други диктатори да постъпят по същия начин”, посочи бившият външен министър.

В момента светът е в много важен исторически момент и между демокрацията и автокрацията, посочи Нейнски: „България има национален интерес да бъде част от свободната и демократична общност, а не да се върне в мрачните времена на авторитарното управление”.

Тя не вижда провали във външната политика на досегашния редовен кабинет. „Смятам, че Русия губи влияние на Балканите”, каза тя, като подчерта историческото значение на падането на ветото на България спрямо Северна Македония за присъединяване ѝ към ЕС, което отваря и пътя към общността на Албания.

Нейнски коментира и доставките на газ за страната ни. Според нея, ако се подновят разговорите с „Газпром” за тях: „Това би било изключително голяма грешка. Първо Русия показа, че е ненадежден партньор и използва газа като политически инструмент за рекетиране и налагане на своята политика в различни части на Европа, в това число и на Балканите. Второто нещо е, че парите, които се дават на „Газпром”, директно отиват във финансиране на войната в Украйна”.

Конфликът Сърбия-Косово няма никакъв потенциал, смята още Нейнски. "И аз съм убедена, че ще се намери изход от тази ситуация. Още повече, че Сърбия също декларира, че иска бързо присъединяване към европейските структури".

Според нея в предизоборната кампания трябва много ясно партиите да се определят по отношение на геополитическата ориентация на страната. "Удържането  и защитата на геополитическата ориентация на България е най-сигурната борба срещу корупцията и най-големият шанс за промяна на съдебната система".

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

 Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.