Това е само един от 16-те известни контрабандни полета на руско злато от Судан

Руски товарен самолет, който по документи е трябвало да изнесе бисквити за Русия, всъщност е превозвал контрабандно злато. Това разкриват митнически служители на летището в Хартум пред CNN. Ценният товар е открит няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна. Документите на каргото показвали, че самолетът е натоварен с бисквити. Судан рядко, почти никога не изнася бисквити, отбелязва CNN. Товарът е проверен от летищните власти въпреки проруското ръководство на страната.

Столтенберг: Не трябва да се позволява на Русия да спечели войната в Украйна

„Вътре в товарната част на самолета бяха наредени разноцветни кутии с бисквитки. Точно под тях бяха скрити дървени кутии с най-ценния ресурс на Судан - злато. Приблизително един тон“, се казва в материала.

За трансфера на контрабандно злато през февруари съобщават няколко официални судански източника. Това е само един от 16-те известни контрабандни полета на руско злато от Судан през последната година и половина, допълва медията. Судан е третият по големина производител на благородния метал в Африка.

Путин и Ердоган обсъждат стратегически енергийни проекти и ситуацията в Украйна на среща в Сочи

Според журналистическо разследване на медията това е обмислена от Русия схема за ограбване на богатството на Судан в опит да се укрепи Русия срещу по-строгите западни санкции. А също и за подпомагане на финансирането на военния сектор на Руската федерация. С този експорт на злато, обаче, военното ръководство на Судан лишава гражданите на бедната страна от милиарди долари.

"Отдавна знаем, че Русия експлоатира природните ресурси на Судан. За да запази достъпа до тези ресурси, Русия улесни военен преврат в страната и постави начело свои поставени лица", каза бивш американски служител, запознат със случая, пред CNN.

"Газпром": Доставката на турбина за "Северен поток" е невъзможна

В центъра на схемата между Москва и военната хунта на Судан е Евгений Пригожин, руски олигарх и ключов съюзник на президента Владимир Путин, смятан за собственик на частната военна компания "Вагнер", която участваше в заговор за свалянето и убийството на украинския президент Володимир Зеленски.

„Чрез Meroe Gold и други компании, свързани с Пригожин, олигархът е разработил стратегия за ограбване на икономическите ресурси на африканските страни“, съобщава Денис Коротков, следовател в Лондонския център за досиета. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.