Тя беше на поправка в Канада, а в момента е в Германия

Продължават споровете между Европа и руския газов гигант „Газпром". Руската страна твърди, че западните санкции пречат за връщане на ремонтирана турбина, която се ползва в газопровода „Северен поток 1". Германия отрича турбината да е обект на санкции и обвинява Москва, че използва случая, като претекст да намали енергийните доставки за Европа.

„Газпром” обяви, че намаляването на газа за Европа е защото Германия бави връщането на турбината на Русия. В спора се намеси и Кремъл.

„Газпром” много би искал да си получи турбината, но не „Газпром” е наложил санкции. „Газпром” е този, който е санкциониран. В този случай е важно „Газпром” да получи документите, потвърждаващи, че турбината не е обект на санкции. Това не става само на думи”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руският вестник „Комерсант” цитира източник, според когото вчера „Газпром” е получил документи от Германия. От тях ставало ясно, че още на 26-ти юли властите в Берлин са дали разрешение турбината да премине митнически контрол.

Енергийният министър: Ситуацията с доставките на газ е критична, „Булгаргаз” е във финансова криза

„Важно е да поясня, че тази турбина може да бъде доставена по всяко време и че може да бъде използвана. Нищо не пречи на по-нататъшното й транспортиране до Русия”, каза канцлерът Олаф Шолц.

Германската фирма, която извършва ремонта на компонента на газопровода също е категорична, че тя може да бъде върната незабавно и за нейното превозване до руска територия не е необходимо да се иска изключение на санкциите от Европейския съюз.

„От наш интерес е да върнем тази резервна турбина обратно в Русия с подкрепата на германското правителство. Но имаме нужда от действия от страна на клиента, тоест от „Газпром”, които не са извършени до момента”, посочи Кристиан Брух - изпълнителен директор на „Сименс Енедржи". 

Връщането на турбината в Русия е важно, защото това ще позволи на руската страна да възстанови пълния обем на количествата газ, който доставя по тръбопровода „Северен поток 1" към Германия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.