Според него договорите за ремонт и поддържане са законни

Пътноподдържащите фирми няма да подписват никакви нови споразумения с държавата, преди тя да е разплатила дължимите суми. Това коментира за "Твоят ден" Стефан Чайков, председател на браншова камара "Пътища".

Според него договорите за ремонт и поддържане са законни. "Безспорно е, че дейностите, за които ние претендираме, са извършени. Те в 97,7% от случаите са текущ ремонт. За останалите 2,3% могат да се водят разговори. Настимир Ананиев се опита да оказва натиск на ДНСК, но не успя да постигне резултат. пътноподдържащите фирми няма да подписват никакви нови споразумения с държавата, преди тя да е разплатила дължимите суми. Има и 3000 км републикански пътища със стартирал ремонт, които са блокирани", заяви той. И уточни, че е твърде рано да се говори за нови протести. 

Пътните строители спират с протестите

По думите му изплащането на 50% от дължимите суми към пътните строители през април е блокирало дейностите след 30 септември. "Мечът, който да развърже Гордиевия възел, е в КС.ГЕРБ сезира КС за решението АПИ да плати 50% по договорите за ремонт на пътищата, а отмяната на решението би дало възможност да се започнат преговори между служебния кабинет и нас", посочи Чайков. И допълни, че пътните строители адмирират нови условия и нови обществени поръчки. "Очаквам начертаване на план за действие по заложените действия за пътна поддръжка и мерки, за да осигурим нормална поддръжка на пътищата", обясни Чайков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.