От инвеститора е поискано да бъде представен мрежови график

Има забавяне на строителството на интерконектора с Гърция. Това заяви регионалният министър Иван Шишков на брифинг след среща със строителя на обекта. Затова е декларирано пълното съдействие на цялата държава. От инвеститора е поискано да бъде представен мрежови график ден по ден, за да може да бъде контролиран. 

Донев за интерконектора с Гърция: Предишните управляващи са допуснали техническа грешка

„Считаме, че това е единственият начин, по който да можем да гарантираме изключително изкъсо следенето на процеса. Освен всичко останало - да можем да осигурим всички държавни институции да са на разположение, съгласно мрежовия график, така че да завършим обекта максимално бързо”, обясни той, без да дава срокове.

Министърът обясни, че има недовършени строително-монтажни работи, за които е водена кореспонденция във времето назад. „Цялата държава е на разположение, но искаме бързина и качество за довършване на първия етап, за да може да се осигури въвеждане в експлоатация на частта от съоръжението, което е изключително неотложно, за да се осигури газ за България”, каза Шишков.

 

 

Газовата връзка с Гърция е изключително важен обект, който трябва да бъде завършен максимално бързо, подчерта министърът преди срещата. Той посочи, че от първия си работен ден служебното правителство е започнало да следи активно проблема със строителството и как по най-бързия начин може да бъде завършено.

Старт на газовата връзка България-Гърция

„Това, което сме установили до този момент, е че е имало възражения от различни институции, имало е възражения, включително и от МОСВ. Аз съм запознал лично още в първия работен ден всички съответни министри и се работи по въпроса за максимално бързо отстраняване на всички проблеми, за да може строежът да завърши по най-бързия начин”, добави той.  

За да ускорят времето и контрола върху изграждането на газовата връзка от държавата поискаха точен график.

„Ще го следим всеки ден. Поискахме от тях да ни представят мрежови график не само с крайната дата, за която ще завършат обекта, а мрежови график ден по ден, за да могат да бъдат контролирани”, посочи Шишков.

Държавата не се ангажира със срок кога по тръбите между Българи и Гърция ще потече газ. За по-бързи резултатите изграждането на интерконтектора ще се раздели на два етапа. „И това, което е неотложно за ползването на газовия интерконектор - да може да бъде в първия етап, така че да компенсира и част от забавянето, което се е случило”, обясни регионалният министър.

Той се срещна с участници в строителството на газовата връзка, за да може да бъдат уточнени сроковете, в които да бъдат отстранени всички забележки и да се гарантира максимално бързо завършване на обекта.

„Този строител ще се ползва с най-големите привилегии от всички в България, тъй като цялата държавна администрация ще му помага, за да можем да завършим обекта максимално бързо. Строителят има нужда да бъде подпомагам от всички институции”, подчерта той.

Надеждата е газовата връзка да е готова преди началото на отоплителния сезон.

„Ние категорично разчитаме на подкрепата на държавата. Това е проект от стратегическа важност, който ще обезпечи 3 млрд. куб. метра”, заяви Теодора Георгиева от ICGB.

На практика, това е и общото годишно потребление на България. Проектът предвижда и допълнителен капацитет, за да може на по-късен етап през тръбата да преминават до 5,5 млрд. куб. метра. Общата дължина на връзката е 130 километра.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.