Това е най-значителното разширяване на военния алианс от 90-те години на миналия век

Президентът на Съединените щати Джо Байдън подписа документите, с които одобрява присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, съобщи Ройтерс. Това е най-значителното разширяване на военния алианс от 90-те години на миналия век насам. Присъединяването на двете скандинавски държави е отговор на руската инвазия в Украйна.

НАТО с нова стратегия за години напред

Байдън подписа американския "набор от документи за ратификация", приветствайки двете страни, което е последната стъпка за одобрението им от страна на САЩ.

"Вярвам, че това беше и е повратен момент за Алианса и за по-голямата сигурност и стабилност не само за Европа и САЩ, но и за целия свят", заяви американският президент относно влизането на Финландия и Швеция в НАТО.

САЩ обявиха оръжейна помощ за 1 милиард долара за Украйна

Миналата седмица Сенатът на Конгреса на САЩ подкрепи разширяването на Алианса с огромно мнозинство от 95 "за" и само 1 "против", което е рядка проява на двупартийно единство в силно разделения Вашингтон. Сенаторите от Демократическата партия, както и тези от Републиканската партия категорично одобриха членството на двете скандинавски държави, определяйки ги като важни съюзници, чиито модерни армии вече работят в тясно сътрудничество с НАТО.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА