На първичния пазар на труда в момента се търсят над 11 хиляди души

Нивото на регистрираната безработица у нас се запазва спрямо юни, като за пореден месец достига най-ниската си стойност досега – 4.2%. Това обявиха от Агенцията по заетостта, отчитайки нивата ѝ за юли. Статистиката сочи на годишна база спад от 0.8 пункта.

Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда, се увеличава незначително през юли до 139 215, като това се дължи основно на регистриращите се украински бежанци със статут на временна закрила, обясняват от агенцията. По техни данни броят им е с 416 повече спрямо този през юни и с 25 919 или с 15.7% по-малко в сравнение с година по-рано.

През месеца са регистрирани нови 20 362 безработни. Те са с 1 698 по-малко от предходния месец, а на годишна база се наблюдава спад от 89 души. Други 728 от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през юли са 12 885. Работа чрез бюрата по труда са открили и 321 души от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца най-голям е делът на започналите работа в сектора на преработваща промишленост – 18,7%.

4 343 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 2 563 по програми и мерки за заетост и 1 780 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

В края на летния сезон заявените работни места на първичния пазар на труда са 11 268. Преобладаващо свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост, следват хотелиерството и ресторантьорството и образованието.  

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са в сферата на услугите. Търсят се още преподаватели, машинни оператори, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството, транспорта и почистването, шофьори, продавачи и персонал полагащ грижи за хората.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.