Други 300 млн. куб. м ще бъдат освободени от резервоари в горната част на реката

Най-големият хидроенергиен комплекс в света - водноелектрическата централа "Санся" в Китай, започна да изпуска вода, за да повиши нивото на река Яндзъ в средното и долното ѝ течение, съобщи Китайската централна телевизия.

Изпускането на водата започна в 12:00 ч. местно време във вторник. Според телевизионния оператор това ще позволи през следващите няколко дни да се попълнят 500 млн. куб. м вода в Яндзъ.

Според репортажа други 300 млн. куб. м ще бъдат освободени от резервоари в горната част на Яндзъ.

Водноелектрическата централа Санся е най-голямата електроцентрала в света: тя се намира на река Яндзъ в централната китайска провинция Хубей. Инсталираният капацитет на компанията е 22,5 ГВт.

Забрани за поливане на цветя и миене на коли заради суша в редица държави (ВИДЕО+СНИМКИ)

За шести пореден ден Централната метеорологична администрация на Китай въведе най-високото червено ниво на опасност в редица региони заради необичайната гореща вълна. Очаква се в сряда термометърът да достигне 39-40 °C в редица райони на Шаанси, Анхуей, Хубей, Хунан, Дзянси, Джъдзян, Фудзиен, Съчуан, Гуейджоу, Гуанси-Чуански автономен район, както и в градовете Шанхай и Чунцин.

В някои части на басейна на река Яндзъ не са падали валежи в продължение на повече от 20 последователни дни, а броят на дните с изключително високи температури е надхвърлил 30. В провинциите Съчуан, Хубей, Хунан, Анхуей, Дзянси и град Чунцин горещата вълна нанесе сериозни щети на земеделските земи, а около 830 000 души имат затруднен достъп до питейна вода.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС