Двете държави обявиха, че отново ще изпратят посланици в столиците и генерални консули в консулствата

Турция и Израел възстановяват нормалните дипломатически отношения. Двете държави обявиха, че отново ще изпратят посланици в столиците и генерални консули в консулствата. Това идва след криза, продължила 4 години.

Вече няколко месеца Турция и Израел се опитват да изгладят противоречията си и в крайна сметка стигнаха до обявената днес решителна крачка. Повод за дипломатическия скандал от 2018 г. бяха действията на израелската армия срещу палестинците. Напрежението ескалира и Турция и Израел взаимно изгониха посланиците си. След като обаче подписаха договор за подобряване на отношенията с Бахрейн, Обединените арабски емирства и Мароко, израелците отправиха предложение и към Турция.

„Сред другите стъпки към нормализирането на отношенията, ще бъдат назначени отново съответните посланици. Говорихме за това след срещата с премиера Лапид. Предложението дойде от израелската страна. Ние решихме да отговорим със същото. Вече се правят първите стъпки и ще назначим наш посланик в Тел Авив”, заяви министърът на външните работи на Турция  Мевлют Чавушоглу.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.