България трябва да каже какво количество ще купи

Решаващ ден за газовата криза в страната. Днес в 18:00 часа изтича срокът, в който България трябва да отговори дали иска 7-те танкера втечнен природен газ, които бяха договорени от кабинета "Петков".

Служебното правителство поиска отсрочка, за да може да намери свободни позиции за разтоварване на горивото, но вчера от американската компания отказаха.

Енергийният министър: Отказаха ни удължаване на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

България е провела спешни разговори с Турция за евентуалното разтоварване на танкерите, но от Анкара все още проверяват дали това е възможно. 

Служебното правителство обяви още, че ще направи опит за договаряне на повече от очакваните 1 млрд. кубически метра газ годишно от Азербайджан.

„Разтоварването е много по-бързо отколкото може да поемете този газ. Имате 18 дни гратисен период, в който да си направите вашия графи. Влиза в турската газопреносна система, там има и ирански, и азерски, и руски, и местен добив. Ние имаме разтоварени 1 млн. куб. метра, получаваме си 1 милион”, заяви енергийният експерт Васил Начев.

„Не можеш да тръгнеш да водиш преговори за терминал, да плащаш капацитет, без да знаеш дали ще имаш източник”, заяви Иван Хиновски. Според него правилният път е – първо договаряш количества, после организираш логистиката.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.