Росен Христов инспектира газовата връзка с Гърция

България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Това потвърди енергийният министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция. 

„Получихме отговор от американската компания “Шиниър”. За съжаление получихме отказ и срокът си остава същият – до 19 август да посочим терминал за доставка на втечнен газ. Разговарях със зам.-министъра на енергетиката на Турция, който пое ангажимент да провери преди изтичането на този срок - дали при тях има свободни терминали”, подчерта той. 

За момента са получени добри оферти на търга за доставки, който „Булгаргаз” организира. Количествата обаче са за октомври и така най-вероятно цената за септември ще е около вече предложените 315 лева за мегаватчас.

 

Офертите са добри, днес сме ги обобщили и анализирали, следващата седмица при влизането на новото ръководство ще имаме два подхода – или ще се свържем с най-добрите, за да актуализираме ценови параметри и срокове на валидност или процедурата може да се проведе отново, така че да са актуални сроковете на доставка”, поясни Иван Топчийски от “Булгаргаз”.

 

ICGB и "Авакс" представиха чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждане в експлоатация на интерконектора, заяви министърът след срещата си с представители на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и възложителя на строежа – фирмата ICGB.

По думите му до края на деня всички коментари, разяснения и забележки по графика ще бъдат нанесени коректно и графикът ще бъде внесен официално в МЕ и МРРБ. „Този график ще служи оттук нататък за отправна точка, по която ежеседмично ще се следи работата по изпълнението. И не само това - наши експерти ще подпомагат с всичко необходимо, за да може този проект да бъде завършен до 1 октомври”, посочи той.

България е поискала да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ

„Най-малкото закъснение и отклонение от този график би довело до това, проектът да бъде забавен след 1 октомври. Това би нанесло големи финансови щети за страната. Но към момента имаме увереност, че проектът ще е готов и газ ще потече на 1 октомври. Дори да сме готови по-рано, няма как синьото гориво да потече по-рано от 1 октомври заради договорености, направени от предишното правителство”, заяви Христов.

Според министъра най-важно е да се довърши така наречената скада – системата за електронно управление на газопровода. „Тя в момента е в тестови режим и е договорено експертна компания да дойде да направи пълен контрол върху системата до 14 септември”.

Христов: Готови сме да възобновим преговорите с „Газпром” при необходимост

Интерконекторът с Гърция вече е свързан успешно с националната газопреносна мрежа на България. Това стана ясно от фирмата изпълнител на газовата връзка. На практика газопроводът вече е готов да пренася търговки количества газ. Това обаче може да се случи едва след приключване на всички дейности и издаване на Акт 15 и 16, което ще се случи в средата на септември.

„Важно е и преглеждането и внасянето на цялата документация за получаването на Акт 15 и 16. Тук сме подпомагани от МРРБ, като министерството се е съгласило негови експерти да преглеждат документацията преди да бъде официално подадена и да връщат коментари и съвети”, подчерта Росен Христов. 

Енергийният министър коментира и рокадата в „Булгаргаз”. Христов обясни, че причината за освобождаването на досегашния изпълнителен директор Людмил Йоцов и смяната му с Деница Златева е заради бездействие на дружеството. Той не е доволен от загубеното време след спирането на руския газ и очаква от новото ръководство по-решителни действия за газовите доставки. Планът остава разговори с „Газпром” да се водят, само ако Азербайджан не може да дава по-големи количества синьо гориво.

Промяната в „Булгаргаз” все още не е вписана в Търговския регистър. 36 часа след като стана ясна, енергийният министър я аргументира с бездействие на ръководения от Людмил Йоцов екип.

“Кризата не е от днес, не е от август месец. Нещата станаха зле още от април. Тоест „Булгаргаз” е трябвало доста по-гъвкаво и агресивно да погледне на нещата и да не изпадаме в ситуация, където в последния момент да търсим Турция, Гърция, частни компании, слотове и т.н.”,заяви Христов.

А от Деница Златева министърът очаква бързо гарантиране на доставките през зимата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.