До вторник-сряда ще има подписан договор за обществена поръчка на машините

Досега са подадени 18 109 заявления за гласуване в чужбина. Този брой е по-нисък от този на последните три вота. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов на брифинг за предстоящите избори.

"Причината е промяната на Изборния кодекс, който позволява да обявяваме секции на база гласували повече от 100 души в секция. Подаването на заявление не е само да се открие секция, но и да се направят предварителни списъци.

Писмата с желание за участие в СИК в чужбина изпращаме на работна група "Избори" във МВнР", обясни той. “Общо машините са 523. Най-много машини ще има в Турция - 109 места и 214 машини. Следавно от Великобритания с 43 месат и 68 машини”, поясни Иван Кондов, постоянен секретар на Министерството на външните работи. Секции ще има в поне 48 държави. Все още се чака отговор от Италия, Гърция и Канада. 

Обсъжда се и вариант българите, които са на почивка в Египет също да могат да упражнят правото си на глас. Възможно е секции да има и в Украйна. 

МАШИННИЯТ ВОТ: Намалиха броя на секциите, в които ще има по две устройства

Според говорителя на комисията Росица Матева обществената поръчка за машините включва и тези, на които ще бъде инсталирана демо версия. "Вече сме събрали информация от областните управи какъв брой машини би бил необходим във всяко населено място. Заявени са много по-висок брой машини от предвидените, но броят ще бъде коригиран. До събота 23 ч. се подават офертите за обществена поръчка. Няма да се купуват нови машини, ще бъде инсталиран софтуер и машините ще бъдат транспортирани в страната. Това се наложи след като Министерството на транспорта съобщи, че Български пощи не могат да поемат цялата логистика. Ще бъдат наети техници за обслужване на машините. До вторник-сряда ще има подписан договор", разкри тя.

В законовия срок има регистрирани в районните избирателни комисии два инициативни комитета за издигане на независими кандидати за участие в изборите. Единият е в 25 МИР София, а другият — във Варна, каза още тя.

"От 24 август ЦИК започна да приема документи за регистрация на неправителствени организации за участие в изборите с наблюдатели", каза Матева и уточни, че до момента са подадени заявления от четири организации. Тя уточни, че все още няма регистрирани организации, защото тече проверка на подадените лица, които следва да бъдат регистрирани.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.