Вижте кои са приоритетите на хората у нас

Когато става въпрос за потребителски кредит, можем да кандидатстваме за финансиране по много и разнообразни причини. Само част от тях са: ремонт на жилището или колата, купуване на нов автомобил, почивка, обединяване на задължения или покриване на други нужди.

През последните години обаче основните причини, поради които българите кандидатстват за потребителски кредит, започнаха да се променят. За да проследим промяната, направихме проучване сред потребителите на Izbiram.bg, за да разберем за какво българите най-често кандидатстват за потребителски кредити.

Българите все по-често искат обединение на задълженията

В период на пандемия, когато нищо не е сигурно, обединението на задължения е изключително полезно. Когато обедините задълженията си в един потребителски кредит, често плащате по-малка вноска. В същото време, имате задължение към едно плащане месечно, а не повече, което може значително да намали напрежението в ежедневието. Според статистиката, средният размер на потребителските кредити за обединение на задължения е около 10 000 лева, което показва, че българите все повече искат по-разумно управление на финансите.

Уютният дом също е важен

Следващата голяма причина за кандидатстване за кредит е ремонтът на жилището. Пандемията ни наложи да прекарваме повече време вкъщи, а това ни накара да разберем колко важно е домът ни да бъде уютен и да ни бъде приятно да прекарваме време в него. Много хора считат, че сега е чудесното време да освежат или изцяло да реновират жилището си.

Време ли е за нов автомобил?

Когато става въпрос за потребителски кредит, младите хора най-често посочват причина за кандидатстването: закупуване на автомобил втора ръка. Липсата на предлагане и увеличението в цените на автомобилите дава своето пряко отражение и върху кредитите за закупуване на автомобил. Най-често, хората, които имат нужда от помощ, за да купят новия си автомобил са на възраст под 30 години и това е първият им кредит.

Стоките и услугите на изплащане се увеличават

Следващото нещо, за което хората най-често се възползват от потребителски кредит, са стоките на изплащане. По време на пандемията, покупката на смартфони и преносими компютри се увеличава значително. Затварянето и времето, което прекарваме вкъщи, води до по-често използване на техниката от вкъщи. Това от своя страна кара потребителите да обновяват електронните си устройства с по-нови. Собствениците на бизнес и хората, които работят от вкъщи, също изпитват нуждата от по-нова техника. Несигурните времена също имат своето въздействие. Хората предпочитат да закупят стока на изплащане дори да имат всички средства, защото се чувстват по-спокойно плащайки на вноски, отколкото по-големи суми наведнъж.

Всички тези неща показват, че финансовата култура на българина се е повишила. Той не прибягва до кредит, защото няма средства да покрие нуждите си, а по-скоро търси разумен начин да постигне целите си. Други причини, които хората посочват когато кандидатстват за кредит са: пари в брой, болнично лечение, семейни почивки, ремонт на автомобила. Izbiram.bg продължава да следи тенденциите и да информира за най-добрите финансови продукти и услуги в полза на българина.