Това каза служебният енергиен министър в студиото на “Здравей, България”

Активни разговор с “Газпром” все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на “Здравей, България”.Той поясни, че отговор от руския доставчик очакват днес или най-късно в понеделник. 

“Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза още Христов. 

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. “Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат бъдат приемани и през 2023г.  Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има. “Говорим само за стария договор”, заяви Христов.

По изчисления цената на ”Газпром” за септември е била 312 лв, а бизнесът и синдикатите поискаха между 200 и 250 лв. За сравнение Христов даде цената на танкерите с вчтечнен газ, подсгурени от кабинета “Петков”. По негов думи цената е била с 50% над тази от “Газпром”. 

На въпрос дали чрез закупуване на газ от Русия страната ни не подкрепя финансово войната в Украйна, Христов отговори: “Ние и сега купуваме руски газ, само че през посредници и плащаме 30% отгоре. Ако говорим за финансиране, трябва първо Германия да спре да купува руски газ. Водещите държави в Европа купуват същия газ по тези правила. Ако има санкции на ЕК, досега водещите икономики трябваше да са санкционирани”. 

Той уточни още, че в четвъртък са проведени разговори с ЕК за закупуване на газ от “Газпром” по съществуващия договор. “Имахме пълно разбиране по темата”, заяви Христов. Схемата на плащането, за която служебното правителство ще настоява, е банкова гаранция след получаване на доставките на газ за месеца. 

Досега схемата е била за авансово плащане, уточни Христов, но при този вариант съществува риск парите да бъдат изпратени, а газът - не. 

“Осигурили сме по-голямата част за октомври, имаме откъде да осигурим и останалото. Тук се опитваме вече да смъкнем цената, поясни Христов. и потвърди, че “Газпром” не е единствената алтернатива. 

Служебното правителство се е отказало от възможността да вземе 7 танкера с втечнен газ от Америка, защото не е успяло да осигури слотове на “нормална” цена. Така, страната ни ще получи само един танкер. “Този слот, който осигурихме, позволява да доставим газа на нормална цена в България. Всички други слотове, които можеше да купим, бяха от посредници на високи цени”, обясни енергийният министър. 

Междувременно работна група от общински съветници и представители на енергийното министерство решава бъдещето на „Топлофикация – София”. На първото им заседание днес не е бил обсъден пряко въпросът дали се подготвя смяна на собствеността на дружеството и прехвърлянето му от общината към държавата.

„Не сме получили официално предложение за конкретен вид преструктуриране. Всякакви нови идеи са добре дошли да бъдат обсъдени. Идната седмица ще се съберем отново, тъй като очакваме вече конкретни предложения от Министерство на енергетиката“, каза Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

Задълженията на „Топлофикация” са за над 1 милиард лева. Тя  е собственост изцяло на Столична община от 2010 година насам.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.