31 513 са сигналите за пожари зсамо за месец

Пожарите в тропическите гори на Амазония в Бразилия, пламнали през август, се разрастнаха до най-високото си ниво от 2010 г. насам.

Националната агенция за космически изследвания INPE подаде 31 513 сигнала за пожари в горите, засечени чрез сателит в периода 1 - 30 август.

Новината идва преди президентските избори в Бразилия през октомври, като водещите кандидати са в остро противоречие относно унищожаването на тропическите гори на Амазония. Фаворитът - левият бивш президент Луис Инасио Лула да Силва, обеща по-строга защита на Амазонка и разкритикува действащия държавен глава Жаир Болсонаро за това, че е позволил обезлесяването да достигне 15-годишен връх. Експерти обвиняват Болсонаро за отмяната на защитата на околната среда в страната, която е отворила пътя на дървосекачите.

Предварителните данни показват, че през първите седем месеца на 2022 г. в Амазония е обезлесена площ, приблизително седем пъти по-голяма от тази на Ню Йорк. Това е рекорд за изминалите шест години.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.