Експерти дават практични съвети

В бюрото по труда може да се регистрира абсолютно всеки, който е останал без работа. Въпросът е по какъв начин са приключили неговите трудови правоотношения. Когато е по негова инициатива, тоест по негово желание, тогава обезщетението е за по-различен размер, както времево, така и в размера на сумата, отколкото когато е по инициатива на работодателя, обяснява Тодор Капитанов, експерт от КНСБ.

Когато ние сме напуснали, ни се полага обезщетение от бюрото по труда. Тоест след регистрация в бюрото по труда, с необходимите документи, регистрация след това в НОИ, ни се полага обезщетение в рамките на 18 лв. за седем месеца. Ако е по инициатива на работодателя, обезщетението, то се изчислява на база 60% от трудовото възнаграждение, което е получавал човекът като активно работещ.

При взаимно съгласие, също се полага минималното обезщетение за минимален срок.

Средното увеличение на работните заплати в масовия случай, е между 10 и 15 %, а инфлацията вече е над 17 %., като прогнозите са, че тя ще стигне близо 20 %.

КНСБ ще направи всичко възможно, за да се чуе гласът на хората, допълва Капитанов.

Според Георги Първанов, който е експерт в Българската конфедерация по заетостта , основният недостиг на пазара на труда е в сегмента- ниски и средни експертни позиции. Във високия сегмент, традиционно има много повече възможности. Продължава усилен внос на работна ръка. Експертът очаква ръст на безработицата през есента и зимата, но не драстичен.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.