Честваме 137 години от събитията от 1885 г.

„Фразата „Съединението прави силата” идва от Белгия . Както до голяма степен, българската Търновска конституция е заимствана от Белгия, макар и не пряко, а по-скоро през гръцките, сръбски и румънски модели към седемдесетте година на 19ти век., опосредствано така да се каже, и девиза си го харесваме за наш. Още повече, че ние към 1879г. имаме нерешен национален проблем – идеята всички българи, живеещи на Балканите да се обединят в една обща държава”,коментира в предаването „Социална мрежа” историкът д-р Светослав Живков.

Шест, седем години след Кресненско- Разложкото въстание, когато дейците, начело със Захари Стоянов създават своя таен комитет, той първоначално се нарича македонски комитет.

Денят на Съединението: Чествания има в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Първоначално те си задават за цел не само съединяването на Източна Румелия с Княжество България, но и присъединяването на Македония. Тази цел се оказва непостижима към 1885г. и самите дейци на Съединението го разбират през лятото на годината. И затова има обективни причини. Оказва се, че 1885г., е невъзможно Македония да се присъедини към България по начина, по който е замислено съединението с Източна Румелия . Това е разбрано от дейците покрай Захари Стоянов някъде през юни, юли 1885г.  Причината е, че положението в двете области е било много различно. Властта на Османската империя е номинална в тези шест години преди Съединението. Тя формално е част от Османската империя. Но има свое правителство, свое управление, което се доминира от българите. Нямаме османски войски, нямаме турски войски изобщо в Източна Румелия. Докато в Македония ситуацията е напълно различна. Тя е интегрална част от Османската империя. Няма българско самоуправление, извън екзархията. Имаме османски части , имаме османска администрация и не на последно  място, освен българи, в Македония живеят и други етноси, настроени враждебно към българите. Българите в Македония по онова време по-скоро са били единодушни, но са нямали властовите възможности. Самото Съединение се извършва като военен преврат в самата Източна Румелия. Източнорумелийската войска сваля източнорумелийския главен управител, който е българин и обявява Съединението. Това в Македония няма как да се случи. Няма нито войска, нито главен управител, българин, който да бъде евентуално свален, разказа още д-р Светослав Живков.

Повече  гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.