Равносметката за туристите и бранша в края на сезона

„При всички положения имаме по-силен сезон от 2021г., това е ясно. Въпросът е, че критерият за сравнение е 2019г. Навсякъде в Европа и в света се гледа доколко може да се достигнат нивата на 2019г., преди пандемията. Засега е почти сигурно, че сме 15-20% под 2019г., както и 15-20% над 2021г”. Това коментира Димитър Попов от Българска асоциация за алтернативен туризъм в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Ръст на туристите у нас, въпреки войната и икономическата криза

„Определено тази година туристите по морето са се увеличили много. Говорим за българите. Все повече от тях прекарват по-голяма част от своята почивка в България. Сезонът продължава обикновено до 20 септември. Това лято двойно повече се увеличиха туристите, които пътуват в чужбина. В летните месеци имаше много почивки в Европа. Основните дестинации бяха Франция, Италия, Испания, Турция, Египет, Тунис”, коментира Румяна Любенова от „Обединение Бъдеще за туризма”.

Според Димитър Попов, за зимния сезон също ще има увеличение. „Засега са добри записванията. Надяваме се на увеличение поне 10% спрямо миналия сезон”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.