Потопете се във виртуалното изживяване

Искали ли сте някога да посетите светите места на Ерусалим от комфорта на дома си? Сега това е възможно, благодарение на очила за виртуална реалност.

Израелско-канадската компания Blimey разработи нов инструмент, който предлага на хората завладяващ поглед към светите места от всяка точка на света.

Виртуалните туристи могат да кажат молитва в джамията Ал-Акса, третото най-свещено място на исляма, или да посетят Западната стена, която е останка от древен еврейски храм.

Те дори могат да се присъединят към оживената церемония на Благодатния огън на Божи гроб, почитан като мястото за погребение на Исус.

Виртуална разходка в археологически обекти чрез 3D очила в Русе

Участниците могат също да се присъединят към игра, в която взаимодействат с другите и изпълняват задачи – като отваряне на врати, полагане на ръка върху гроба на Исус и поставяне на молитвена бележка на Стената на плача.

Изпълнителният директор Нимрод Шанит се надява, че технологията може да бъде мост между културите.

„За мен е важно другите да могат да имат същата свобода и да имат същите способности, които имах като дете. Във всеки проект, който правя, целта е да мога да дам възможност на хората да разберат и да оставят настрана предразсъдъците и да могат да общуват с другите без никакви пристрастия.“

Погребение на равин събра хиляди в Йерусалим

Виртуалната обиколката и функцията за игра са смесица от 360-градусови видеоклипове и модели, направени от 3D сканиране, които имат за цел да дадат на участника усещане за ангажираност.

Пътуващите могат да се телепортират в светите места, да изследват Йерусалим и дори да общуват с местните жители под формата на 3D холограми.

Технологията също е включена и се използва в музейни пространства по целия свят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.