В Димитровград бяха отчетени превишавания на серния диоксид

ТЕЦ „Марица 3" продължава да не работи. В момента сe намаляват мощностите. Това заяви по време на брифинг служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова по повод замърсяването на въздуха в Димитровград. Припомняме, че заради превишавания на серния диоксид в пъти над нормите ТЕЦ „Марица 3" временно спря работа.

Спряха ТЕЦ „Марица 3" за 2 дни заради замърсен въздух

Срещу България в момента има две наказателни процедури за качеството на атмосферния въздух  - едната е свързана с нарушаване на нормите на серен диоксид, а другата с фини прахови частици, уточни Карамфилова. В тази връзка в момента Министерството на околната среда се готви и предоставя нужната информация на Европейската комисия.

„Повод за днешния брифинг са установените в събота високи превишения на нормите на серен диоксид. Преди обяд бяха регистрирани три превишения на алармените прагове, което доведе до необходимостта от обявяване и вдигане на населението с оглед защита на тяхното здраве. Моментът е критичен", посочи Карамфилова.

„Финансовите санкции, които се очакват, са в изключително големи размери. Има вероятност съдът да постанови мерки, които са свързани с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в Маришкия басейн", каза още министърът на околната среда и водите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.