740 000 души се очаква да бъдат обхванати от мерките

740 000 души се очаква да бъдат обхванати от мерките на програмата „Развитие на човешките ресурси” (ПРЧР) 2021 - 2027 г., която бе одобрена на 1 август. Бюджетът е малко над 3,8 млрд. лева.

Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на пресконференция относно приоритетите на програмата.

Над 5600 украинци вече са започнали работа на трудов договор у нас

"Първият приоритет е свързан с насърчаването на заетостта и развитието на уменията, като са определени 42% от средствата на програмата. За втория приоритет – социално включване, е предвиден 37% от бюджета на програмата. Специален приоритет е насърчаването на младежката заетост с 19% от бюджета, обхват ще има и с младежите, които не са включени в образование, обучение и заетост, като за тях ще има специални мерки. Петият приоритет е насочен към социалност и иновации", обяви Лазаров.

Той допълни, че министерството ще се опита към 2030 г. 25,4% от населението на възраст 25-64 г. да бъде включено в мерки за обучение през предходните 12 месеца, като специален акцент ще бъде и намаляване на дела на социално бедните хора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА