Експозицията може да бъде видяна до 12 декември в Историческия музей в Ботевград

Изложба проследява булчинската мода през XX вeк. Голяма част от роклите, показани в експозицията „Каква невеста си била, ти, мамо”, са дарени от фамилии от Димитровград. Експозицията показва тенденциите в булчинската мода в България, от края на 19-и и началото на 20 век. Вместо обичайните бели рокли, които сме свикнали да виждаме, в Историческия музей в Ботевград, са показани и традиционни кюстендилски носии, с които жени са се обличали в празничния ден.

„Класическа булчинска рокля, доста до-късно, няма масово в България. В края на 19-и, началото на 20 век, момичетата, които са от по-заможни семейства- дъщери, съпруги на дипломати, на търговци, на индустриалци, започват да си внасят рокли от Виена, от Париж. А обикновените жени са се женили с характерното за района облекло и с червеното було”, разказва Недялка Тодорова, уредник в Историческия музей в Димитровград.

Имало е и сватби, на които  булката вместо с рокля, е била облечена в ежедневно облекло. Това е било по времето на младежките комсомолски сватби. „Всяка проява на суетност е била много критикувана”, допълва Тодорова.

Масово булчинските рокли навлизат през 60-те години. Първо на мода са били късите рокли- под влиянието на европейската мода, когато навлиза минижупът. Дългите рокли стават актуални в началото на 70-те години. Изложбата може да бъде видяна до 12 декември в Историческия музей в Ботевград.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.