В две общини е обявено частично бедствено положение

Частично бедствено положение обявиха две общини по Черноморието. Поморие и Бургас предприемат мярката след вчерашния ураганен вятър, който вилня в Бургаския залив. Щетите и пораженията тепърва ще се изчисляват. 

В Поморие на сушата вятърът повали десетки дървета, а улиците са непроходими. Заради паднал далекопровод градът остана без ток до ранните часове на днешния ден. Стихията отнесе в морето лодки и яхти. Много заведения останаха без покриви.

„Хвръкнал е покрив на заведение, което е в близост и е е счупил две лодки. Едната е моята”, сподели Андрея Тодоров.

В един от големите хотели в града пада окаченият таван във вътрешния басейн. Под тежестта му във водата останали няколко души. В спасяването им се включват посетители на спа центъра.

„Имаше една жена, която беше изцяло отдолу и още двама, които бяха във водата на крака, но не успяваха да излязат. Включиха се спасители, донесоха носилки”, разказа Сергей Райх.

ЛЮБИТЕЛСКИ КАДРИ: Торнадо премина през Поморие (ВИДЕО)

Пострадалата туристка е извадена от водата и е без опасност за живота.

Заради два паднали далекопровода част от Бургас остана без ток. Сред тях е и „Меден рудник”. От вчера и Рибната борса е без ток. Включено е аварийно захранване.

 „В залите има стока за около 5 млн. лева”, каза собственикът на борсата Ивайло Русинов.

Заради критичната ситуация в Бургас дойде министърът на енергетиката Росен Христов. Той коментира, че има паднали 12 стълба в страната.

„Предварителната оценка е, че ще отнеме около 2 месеца тези места да се възстановят. Обсъжда се вариант за използване на хеликоптери със специални кранове”, поясни Христов.

Сигналите за пострадали автомобили са над 130, а за изкоренени дървета повече от 450. Частичното бедствено положение остава и утре в двете общини.   

А по пътя между Асеновград и Смолян свлачище затруднява движението в района на село Хвойна.

БЕДСТВИЕТО: Четирима пострадали при потопа, който отнесе Бургаско (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.