Татяна от Херсонска област не казва фамилията си и настоява да не разказваме къде е как живее. Защото се страхува за семейството си

Както вече стана известно, Москва готви референдум в окупираните украински територии за присъединяване към Русия. Новината обиколи всички украински семейства и в България, но малцина от тях се осмелиха да коментират предстоящото гласуване. Причината сред украинците в България се оказа страх. Откриваме Татяна от Херсонска област, която не казва фамилията си и настоява да не разказваме къде е как живее. Защото се страхува за семейството си. 
  
"Страх, защото тези, които напускат окупацията всъщност вече много трудно излизат от там. Така е от няколко месеца. Скъпо е, проверяват се и телефоните на близките ни които говорят с нас. Ако сте актуализирали телефона до фабричните настройки, те те свързват със специална програма и всичко става ясно. Като цяло всички мои сънародници се страхуват да говорят тук, защото всеки от нас има там по някой човек, имаме стари роднини, приятели. Познавам човек на който баща му остана там и внезапно беше посетен. Всичко се проверява, дали има нещо по телевизията, в социалните мрежи. Дали то може да навреди", споделя тя.

По думите ѝ всички тези, които пропагандират за Украйна там са контролирани много здраво, затова е всичкия този страх. "И ще кажа още нещо, моите сънародници дори не искат да казват че живеят тук, че ходят на плаж, че изпратиха децата си на училище, това е много трудна тема за всички. Те дори вече не искат да си спомнят, просто искат да живеят отново нормален живот и да не помнят какво се е случило. Основното за сега е страх за близките", казва Татяна.

СЛЕД МОБИЛИЗАЦИЯТА: Москва обяви, че 10 хиляди души са се явили доброволно

А според нея отношението ѝ за референдума е като на всички украинци. "Като цяло това е една глупост. Как е възможно да са дошли в чужда земя с оръжие, да са взели на хората интернет връзката, парите, работата и така са ги принуди да излязат на референдум с оръжие. Това е абсолютно радиоактивен метод според всички световни закони,  според украинските закони, дори според руските закони това не може да бъде нормално. Знаете ли хората там се страхуват дори да ходят по улиците, страхуват се от всичко, от окупацията", разкрива тя. И допълва, че никой не иска този референдум.

"Хората разбраха след 2014 г., когато завзеха Донбас, Луганск, Донецка област, че Русия не е освободител той е окупатор. И та, това е и агресорът, те не го искат, те знаят какво се случи в Донецк в Луганск, никой не го иска, следователно това е фалшива новина, която Русия разпространява. Русия има много пари за да купи всяка медия за своя пропаганда.
Даже знаете ли, познавам една жена, случайно чух тук в една пицария имаше майка с дете и друга жена коато каза, че майка ми сега тайно облича дрехи с качулка през нощта и плете украински панделки по дърветата в окупирания регион", разказва украинката.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.