По границите се извиха дълги опашки

Близо 300 000 мъже са избягали от Русия за петте дни от обявената мобилизация. Това са данни на неправителствени организации, които следят трафика по границите и летищата. Откакто Владимир Путин обяви, че хора от запаса ще бъдат изпращани в Украйна, по границите се извиха дълги опашки, а самолетните билети поскъпнаха няколко пъти.

2500 руски мъже избягаха от мобилизацията в Монголия

Колоната от автомобили между Русия и Грузия се вие километри. В пика на трафика участници в нея казват, че е достигнала 15 километра. Преминаването с автомобил станало толкова трудно, че някои зарязали колите и тръгнали пеша. Щастливците, които вече са пристигнали, описват дълги премеждия.

„Когато разбрахме за мобилизацията, оставихме всичко у дома, скочихме в колата и тръгнахме. Намерихме местен шофьор с негова кола, който ни прекара през границата. Пътувахме 24 часа и ни докара в Тбилиси”, каза руснакът Дмитрий Курилюнок.

Песков: Границата на Русия няма да затваря в условията на мобилизация

Дълги колони от автомобили и хиляди бягащи от мобилизацията могат да се видят и на границата с Казахстан. Между двете страни има цели 22 пропускателни пункта, но на основните се чака над 10 часа.

На терминала за заминаващи на московското летище „Шереметиево” опашката е толкова дълга, че се вие по тротоара пред сградата. Бързането на емигриращите се ускорява от слуховете, че Русия ще затвори границите. Властите казаха, че няма такива планове. Но само преди две седмици говорителят на Кремъл посочи, че няма да има и мобилизация.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.