Това се случва вече две години, тъй като четири парламента не успяха да го сменят

Конституционният съд с ключово решение за съдебната власт - Инспекторатът към Висшия съдебен съвет да продължи да работи с изтекъл мандат, докато парламентът не избере нов главен съдебен инспектор и инспектори.

Съдебният инспекторат, пред който магистратите декларират имуществото си, работи с изтекъл мандат вече две години, а причината е, че 4 парламента така и не успяха да обновят състава му.

От решението на Конституционния съд се дава знак и на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври, а именно, че настоящият състав може да продължи да работи с изтекъл мандат, тъй като да парламентарната квота на кадровия орган остана непопълнена. Свои представители там изпратиха само съдии, прокурори и следователи.

Правосъдният министър Крум Зарков коментира във Facebook, че решението слага край на споровете.

„С навременното си произнасяне Конституционният съд предотврати шумни спорове и множество съдебни дела, които щяха да разклатят страната директно в конституционните й устои”, пише Зарков. „И още нещо от най-съществено значение – Народното събрание е органът, чиято отговорност е да избере нови инспектори към ВСС и да попълни състава на самия ВСС, като по този начин прекрати действието на сегашните им издания и ги замени с други. Действията на КС днес не могат трайно да предотвратят конституционна криза, която неминуемо ще настъпи при ново бездействие на Народното събрание утре”, смята Зарков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.