Йордан Божилов смята, че България може да поиска укрепване на своята отбранителна способност

Навлизаме в нов стадий на войната. Следващата крачка е признаване на Донецк, Херсон, Запорожие и Луганск като руска територия. Така РФ ще ги защитава още по-ожесточено. Навлизаме в период на непредвидимост, включително и като оръжие. Това каза за "Твоят ден" Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната.

Според него непризнаването на референдумите за присъединяване към Русия на украински територии показва липса на подкрепа от множество страни. "Това няма да повлияе на Русия, те погазват правните норми. Много руснаци не признават разпада на СССР и говорят за изконно руски територии", каа още Божилов. 

РЕФЕРЕНДУМИТЕ В УКРАЙНА: Окупационните власти обявиха, че хората искат присъединяване към Русия

Той прогнозира, че за да избегнат мобилизацията, стотици хиляди руснаци ще напуснат страната си.

"България може да поиска укрепване на своята отбранителна способност. Системите ни са изключително стари. Можем да поискаме разполагане на съюзнически отбранителни сили. Могат и да се разработват различни планове, базирани на различни сценарии - мигратски натиск, ядрена или киберзаплаха", заяви Божилов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.