Те са вдъхновени от пчелите

Роботизирани дронове, вдъхновени от осите и пчелите могат да бъдат строителите на бъдещето. Те отпечатват 3D структури, докато летят.

„Не става въпрос за копиране на всичко в природата. Това е копиране на принципа и след това изграждане на роботи, които се възползват от това“,  каза професор Мирко Ковач, директор на лаборатория в Имперския колеж в Лондон, каза Ройтерс.

Технологията в крайна сметка може да се използва в труднодостъпни или опасни места, като например високи сгради  или да помогне при оказването на помощ след бедствия, казват разработчиците.

Японци направиха ховърбайк, летящ със скорост до 100 км/ч (ВИДЕО)

Дроновете работят автономно, напръсквайки лек циментов слой и след това извършвайки сканиране за контрол на качеството, за да коригират непрекъснато следващия слой, за да гарантират, че структурата е в рамките на производствена точност от пет милиметра.

„Мисля, че трябва да преосмислим как роботите могат да строят, защото роботите може да имат различна морфология, могат да летят, могат да кацат, могат да си взаимодействат, могат да пръскат по начини, по които хората не могат. Природата е много добър източник за вдъхновение“, каза Ковач.

Ковач каза, че технологията може да помогне за намаляване на разходите и рисковете от строителството в бъдеще в сравнение с традиционните ръчни методи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.