За събитието в София идват редица регионални лидери и председателят на ЕК

Междусистемната газова връзка между България и Гърция вече е факт. Интерконекторът позволява да получаваме пълния обем от по-евтин азерски газ, който България беше договорила преди време. Така цената на синьото гориво за октомври може да поевтинее с близо една трета.

А за официалния старт на връзката в София дойдоха председателят на ЕК, президентите на Азербайджан, Северна Македония и Сърбия, премиерите на Гърция и Румъния.

Фон дер Лайен пристигна у нас (СНИМКИ)

„Интерконекторът има потенциалът да допринесе за сигурността на доставките на разумни цени и за гражданите на България, и в Европа. Вярваме, че газовата връзка ще изиграе основна роля в енергийната политика на ЕС”, заяви Гълъб Донев.

„Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди ужасяващата война, която започна Русия. Този проект означава свобода от руския газ. Той може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина”, заяви Урсула фон дер Лайен.

„Днес навлизаме в ключов етап в развитието на енергийната система в целия регион и правим голяма стъпка напред към по-силна, по-тясно свързана и независима Европа”, заяви Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB.

Газовата връзка е дълга 140 км, между Комотини и Стара Загора. По нея се очаква да идва много по-евтино синьо гориво от Азербайджан. Така цената трябва да падне още от днес и се очаква да бъде около 240 лева. Природният газ, който ще идва към страната ни, е 1 милиард кубически метра годишно, като още от сега се водят преговори количествата да се увеличат.

Интерконекторът с Гърция получи Акт 16

Всичко ще се управлява от диспечерския център в Хасково. В интерконектора има газ от месец юни, а от преди няколко седмици започнаха и същинските тестове по преминаването на газ.

Още отсега Азербайджан даде заявка да увеличи износа на газ към Европа. „Досега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други находища в Азербайджан, които скоро ще започнат да произвеждат и ще допринесат за увеличаването на количествата. Готови сме да удвоим доставките за Европа до 2027 г.”, заяви азербайджанският президент Илхам Алиев.

В първия работен ден на интерконектора се очаква по газопровода да постъпят над 29 000 MWh, а за целия месец октомври прогнозата е за почти 900 000 мегаватчаса газ.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.